Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bezárják a ballószögi lőteret

2015.10.09

Nem kér Ballószög az országosan elismert lövészklub zajából. A helyhatóság úgy döntött a nyáron: december 31-ével felszámolják a lőteret. Állítólag nem tetszik a lakosságnak a zaj, nincs elég helyi a tagságban – nagyrészt idegen, gazdag emberek sportolnak ott a közvélekedés szerint. A település a tulajdonos, és mivel nem látják a működés előnyét, csak a kárát, ezért a felszámolás mellett döntöttek.

Fodor Sándor, a lőtér oktatója szerint bár nem fizetnek bérleti díjat, nem igaz, hogy nincs haszna a tevékenységüknek: hazánk minden tájáról és más országokból is rendszeresen jönnek sportlövők, akik viszik magukkal a község jó hírét. Ráadásul az eredményeik is impozánsak, évente minimum öt országos bajnoki címet stabilan hoznak 2008 óta. A legkiemelkedőbb sikerük 2013-ban született, amikor csapatban világbajnoki bronzérmet szereztek.

Ballószög polgármestere több oldalról nézi a képletet, meghajol az egyesület mellett szóló tények előtt. De - mint mondja - a képviselő-testületnek elsősorban a helyi közösség érdekeit kellett szem előtt tartania. – Nekem nincs bajom velük. Valóban sokat tettek a lőtérért, senki sem vitatja az eredményeiket, de a testület döntött, részünkről végleges az elhatározás – mondja Somogyi Lajos. Hozzáteszi, hogy sokkal mélyebb dologról van szó, mint néhány szomszéd ellenérzéséről. – A lőtértől három kilométerre is hallom a fegyverek hangját, az óvodai altatásnál is voltak már gondok. Sok ballószögi csendben bosszankodik. Így a testület a lakosság oldalára állt – mondja. Szerintük a lőtér teljesen elszeparálódott a helyi közösségtől. Régebben a falu ünnepi rendezvényein is részt vettek, ma már nem; beszélnek utánpótlás-nevelésről, de valójában nem csinálják; meghívták őket a döntést előkészítő közmeghallgatásra és a testületi ülésre is, nem jöttek el. A helyiek valójában úgy érzik, hogy a lőteret és Ballószöget összekötő kapocs napjainkra tulajdonképpen csak a zaj maradt.

Fodor Sándorék az eredmények, az országos presztízs és a fejlesztésekbe befektetett saját erő mellett még egy aduval rendelkeznek: több akusztikai szakértői vélemény is kétséget kizáróan igazolja, hogy a zajszintet a határértékeken belül tartják. Ezekre alapozva úgy döntöttek, hogy a Magyar Sportlövészeti Szövetség segítségével megtesznek mindent, hogy egyesületük számára megmentsék a ballószögi lőteret.

A jelenlegi fizető tagság 80-90 fő, amelynek mintegy 10 százaléka helybéli. Ha a már nem fizető, de még állományban tartott tagokat is belevesszük, akkor a ballószögiek aránya 30 százalékra tehető az egyesület képviselői szerint.

http://hiros.hu/terseg/hirek/bezarjak-a-balloszogi-loteret